Expertul contabil este acea persoană care are toate mijloacele ştiinţifice de a conduce procesul de contabilitate. Acest profesionist poate presta următoarele servicii: poate supraveghea, întocmi şi verifica situaţiile financiare, poate acorda asistenţă cu privire la modul de organizare a procesului contabil, poate efectua expertize contabile dispuse de organele de drept, poate face analize economico-financiare, precum şi evaluări patrimoniale. De asemenea activitatea expertului contabil vizează şi executarea de alte lucrări cu caracter financiar-contabil, de organizare administrativă şi informatică. În acelaşi timp, profesionistul contabil îndeplineşte, conform legii, atribuţiile prevăzute în mandatul de cenzor la societăţile comerciale.
Reglementari ce tin de contabilitate
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
(5) Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au personal incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, pot incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu societati comerciale de expertiza contabila sau cu persoane fizice autorizate, conform legii. Incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu aceasta destinatie.
- firme fara activitate;
- volum foarte mic (pentru 1-10 documente/luna);
- volum mic (pentru 11-25 documente/luna);
- volum mediu (pentru 26-50 documente/luna);
- volum mare (pentru 51-75 documente/luna);
- volum foarte mare (peste 75 documente/luna).