(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
(5) Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au personal incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, pot incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu societati comerciale de expertiza contabila sau cu persoane fizice autorizate, conform legii. Incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu aceasta destinatie.
- firme fara activitate;
- volum foarte mic (pentru 1-10 documente/luna);
- volum mic (pentru 11-25 documente/luna);
- volum mediu (pentru 26-50 documente/luna);
- volum mare (pentru 51-75 documente/luna);
- volum foarte mare (peste 75 documente/luna).
Dosare TVA
La infiinarea societatea dvs este neplatitoare de TVA. Pentru a deveni platitoatre societatea trebuie sa depuna un dosar la ANAF si D088.
Dupa depunere exista 3 variante:
Varianta I: Daca societatea indeplineste criteriile pentru inregistrare, ANAF aproba inregistrarea in scopuri de TVA
Varianta II: Daca societatea nu indeplineste criteriile pentru inregistrare, ANAF respinge inregistrarea in scopuri de TVA
Varianta III: Daca societatea indeplineste partial criteriile pentru inregistrare, ANAF transmite companiei o invitatie la sediul sau pentru furnizarea de informatii suplimentare.